Vrouwe Justitia en haar oordeel over cannabis
Vrouwe Justitia en haar oordeel over cannabis

Beste cannabisliefhebbers het kan jullie bijna niet ontgaan zijn in het nieuws. De wiet proef van de staat gaan bijna beginnen. Een geduchte poging om van het ontstane gedoogbeleid af te komen. Hoe zit het plan in elkaar. En hoe gaat het er uit zien? Weeview zoekt het voor je uit! Hieronder lees je alles om je up to date te krijgen over het wiet experiment!

Allereerst wat is de proef waar het over gaat: De wiet proef is een door de overheid opgezet experiment om te bekijken of de inkoop, verkoop en teelt van cannabis in Nederland gelegaliseerd kan worden. Dit willen ze uitzoeken door wiet te kweken onder staatstoezicht. Hiermee hopen ze alle gemeentes van Nederland waarin zich coffeeshops bevinden over de drempel te krijgen. Het eeuwige debat over de zogenoemde achterdeur van de coffeeshop dankzij het coffeeshop experiment voor eens en voor altijd achter zich te laten. Op dit moment is het namelijk zo dat de teelt en de inkoop van het product illegaal is en de verkoop ervan door coffeeshops gedoogd wordt. Dit zorgt voor een enorm grijs gebied en een grote illegale handel in cannabis en cannabis producten. 

De proef gaat volgens de overheid vier jaar duren en hierin wordt gekeken of er wiet kan worden geleverd met een vooraf vastgestelde kwaliteit en of dit invloed heeft op de criminaliteit in het land. Alle coffeeshops in deelnemende gemeenten moeten meedoen aan de wiet proef. Zij mogen dan een voorraad inslaan voor een week. De wiet gaat gekweekt worden door maximaal tien telers. Welke dan volgens de staat capabel geacht worden om 10 verschillende soorten wiet te kweken. Deze telers moeten nog bekend gemaakt worden. Het enige wat wij weten is dat dit waarschijnlijk enorme bedrijven zijn. En dus niet de thuiskweker die de coffeeshop op het moment van zijn wiet voorziet.  Omdat de gemiddelde shop op dit moment al meer dan 10 soorten verkoopt, zijn wij dan ook zeer sceptisch of deze bedrijven dit voor elkaar gaan krijgen. Kun je nagaan wat er gebeurt met de markt wanneer alle shops in een gemeente precies hetzelfde verkopen. Dan kunnen de kleinere shops de deuren wel sluiten. Want wie nu nog met klantvriendelijkheid en goeie kwaliteit de kleine shop open kan houden. Wordt er dan helemaal uit geconcurreerd door de grote jongens. 

Nu gaan we een kijkje nemen in de gemeente die hieraan mee gaan werken. En daarmee dus fungeren binnen het coffeeshop experiment. De gesloten coffeeshopketen zoals de overheid het experiment noemt bevat 10 gemeenten. De 10 gemeenten die meedoen staan hieronder. Door op de gemeente te klikken kan je ook gelijk zien welke shops hieronder vallen en dus vanaf volgend jaar staatswiet verkopen:

Heerlen

Shops in Heerlen: The new Capricorn, The brothers.

Close

Zaanstad

Shops in Zaanstad: Squad, Headlines.

Close

Tilburg

Shops in Tilburg: Shiva, Toermalijn, Caza, The Grass Company, De Muze, Africa, Pasja, Crackers, Level, The Grass Company Ochtendgloren, Maximillian.

Close

Maastricht

Shops in Maastricht: Black Widow, Kosbor, Easy Going, Club 69, Cool Running, Heaven 69, Roundabout, Slow Motion, Fantasia, Maxcy’s, Mary Jane, Missouri, Rastafarihouse Boni.

Close

Groningen

Shops in Groningen: De vliegende Hollander, Raggamuffin, Metamorphose, The Clown, De stoker, Reykjavik, De Medley, De Dees, De Schavuit, Driemaster, The Happy, Taverne Oasis, Retro.

Close

Almere

Shops in Almere: Koffie en dromen, Chille Kiki, Loungeshop Domino.

Close

Breda

Shops in Breda: Purple Rain, The Cat, De Baron, Majestic, Paradijs, Pax de Boot, Fly’n’Hy, Sky.

Close

Arnhem

Shops in Arnhem: Zero Zero, De Pinguin, Lucky Luke, THC, De Walm, Uncle Sam, Joint Venture, Speak Easy, Upstairs, Happy Days, Omigo.

Close

Nijmegen

Shops in Nijmegen: Dakoa, Kruidentuin, Smoke v/h Buggy, Headshop, ‘t Wonder, Kronkel, ’t Kunsje, Lucky Luke, Jamaica, de Wedren, Ketama, Dreadlock Jetset.

Close

Hellevoetsluis

Shops in Hellevoetsluis: Barber Shop.

Close

Het wiet experiment start in 2021. Dit is dus pas na de verkiezingen in 2020 en als dit kabinet is uitgeregeerd. 

Al met al zijn er nog veel onduidelijkheden.  En is er buiten wat het experiment gaat inhouden en wie mee gaan doen nog heel weinig om voor te pleiten. In onze ogen is het een kansloze poging om bij te blijven met de al gelegaliseerde landen in de wereld. We zijn van gidsland naar volgend land gegaan. En waar ons gedoogbeleid eerst nog revolutionair was, blijkt het nu zwaar achterhaald. Daarnaast zit er niemand in de regering die zijn hand in het vuur durft te steken voor totale legalisatie zonder dit experiment er op toe te passen. We zijn dus ook zeer benieuwd wat de partij plannen worden voor de verkiezingen van 2020. Wordt net als in Amerika legalisatie als agendapunt opgenomen? Wij hopen het en adviseren jullie dan ook hiervoor de cannabis kieswijzer te raadplegen, en te stemmen voor diegene die pleiten voor een verbeterd wiet beleid en dit belabberde plan te doen laten vergeten. Op onze site houden we jullie op de hoogte over verdere vorderingen binnen het experiment. 

Weeview keeps you posted!!

Laatste update @19-11-20 18:33