Cannabis weeview

Beste Weeviewers, inmiddels hebben jullie natuurlijk allemaal de app gedownload. Zo niet dan kan dat door hier te klikken.

Wanneer de app op je telefoon staat en jouw account is aangemaakt, kan het Weeviewen beginnen. Voor sommigen is dit geen enkel probleem en komen er zo een paar mooie krachttermen (zoals fijne high, lekkere Sativa, goede kush) uit het cannabisjargon naar voren, maar anderen hebben misschien geen idee wat ze op moeten schrijven.

Dit is natuurlijk geen probleem omdat niet iedereen zich heeft verdiept in het jargon of omdat je simpelweg niet zo’n ervaren blower bent. Dit is helemaal geen probleem, want iedereen is welkom in de Weeview community! Voor onervaren blowers moet Weeview ook de houvast bieden om een geschikte coffeeshop te vinden. Om je te helpen een echte connaisseur te worden bieden wij jou alvast de eerste en misschien wel de belangrijkste les in de cannabis industrie, namelijk;

Wat is nou goede en wat is nou slechte wiet?

Door het lezen van de volgende blog ben je in een paar minuten in een echte kenner getransformeerd en zal het je helpen bij het schrijven van reviews. Allereerst beginnen we met het vergelijken van de soorten wiet die je kunt krijgen. Ze hebben er heel wat namen voor bedacht en noemen elke soort weer anders. Maar uiteindelijk is alles terug te leiden tot drie soorten. Deze drie soorten zijn: Indica, Sativa en Ruderalis.

De eerste twee namen, Indica en Sativa, zijn twee verschillende soorten planten en zul je ongetwijfeld in shops tegenkomen zijn. Dit is namelijk bepalend voor het effect dat de desbetreffende wiet heeft op mensen. Oftewel wat je kunt verwachten wanneer je een sticky van deze soort rookt.

Indica: Deze plant komt oorspronkelijk uit een subtropisch gebied, denk aan Centraal Azië, het Midden Oosten en Noord Afrika. Wanneer je een wietsoort of zaadje tegenkomt met het woord Kush er in, is het veelal een Indica. Zowel de plant als de wiet heeft een sterke geur. Daarnaast kan de top een hoog CBD gehalte hebben, dat de plant ook geschikt maakt voor medisch gebruik. Het effect van de Indica plant is veelal lichamelijk. Het zorgt voor een ontspannen gevoel en werkt pijnverminderend. Het geeft het klassieke stoned gevoel. Het kan dus ook goed gebruikt worden om in slaap te vallen. Want je wordt er lekker loom van. 

Sativa: Deze plant komt oorspronkelijk uit tropische gebieden rondom de evenaar. Hier is het aantal zonuren constant, namelijk zo’n 12 uur per dag. Dit zorgt ervoor dat de plant gelijkmatig groeit. Wanneer je deze soort zelf kweekt kom je er achter dat de plant een enorme boom wordt. Dit komt omdat elke plant in een tropisch bos voor zijn plek moet knokken om bij de zon te komen. Hierom groeit de plant snel omhoog om zo omliggende planten voor te zijn. Wanneer je deze plant oogst en droogt, ruikt zij in het algemeen minder sterk dan de Indica plant. Voordat je in de shop je keuze maakt, even ruiken om te bepalen met welke soort je te maken hebt dus. Het effect van de Sativa plant is vooral geestelijk. Het geeft je een sociale high. Je wordt er energiek en creatief van. Het blije gevoel dat je hiervan krijgt is ook een goede antidepressiva. Wederom een goede reden om cannabis ook als een medicijn te zien.

Ruderalis: Dit is de oudste cannabissoort en vindt haar oorsprong voornamelijk in koudere gebieden, welke ten noorden van de evenaar liggen. Dit is de makkelijkste soort om te kweken, omdat deze plant voor zichzelf zal zorgen door automatisch in de bloei te schieten ongeacht het aantal lichturen. Het is een relatief kleine plant en geeft niet veel bruikbare wiet. Echter heeft het zelf bloeiende karakter wel voor een doorbraak gezorgd in de cannabis scene. Het kruisen van deze plant met een van de twee eerder genoemde planten kan er voor zorgen dat het zelf bloeiende karakter samen gaat met de smaak of hoge opbrengst van een andere plant. Zo zijn autoflowers ontstaan. Je zou dus kunnen zeggen dat een autoflower van oorsprong een indica/sativa gekruist met ruderalis is. Wanneer je deze tegen komt in de shop is het effect niet anders dan bij een indica of sativa. 

Mooi voorbeeld van het verschillende effect van Indica of Sativa soorten. [plaatje: Hempire]

Nu je de drie soorten cannabis families en haar effect kent. Is het tijd om er een joint mee te draaien en te bepalen of de gekochte soort ook daadwerkelijk goed is. Voor je deze verkruimeld, zijn er eerst een aantal punten waarop je de wiet kunt controleren. 

Allereerst kun je zien en voelen of je wiet te droog, te nat of niet goed gedroogd is. Het is te droog wanneer het zijn kleur heeft verloren en van mooi groen naar lichtgroen gelig is gegaan. Het verkruimeld als je er alleen al naar kijkt. Wanneer de top er prima uitziet van buiten, maar niet goed te verkruimelen is en moeilijk brand. Dan is de top waarschijnlijk ook niet op de juiste manier gedroogd of bevat deze nog te veel vocht. Dit komt vaak voor bij wiet die je op straat koopt, ga dus altijd naar een coffeeshop als je op zoek bent naar kwaliteit.

Verder kun je de toppen controleren op schimmels zoals meeldauw of toprot en ongedierte als spint of luis. Vaak wordt een van deze kwalen op de plant bestreden door de plant te bespuiten met gif. Dit zorgt er echter niet voor dat je het effect hiervan niet kunt zien op het eindproduct. Dit kun je herkennen aan rare plekjes of puntjes in je top, dit zijn de levenloze beestjes of schimmels. Je kan dit het beste zien met een klein vergrootglas, voor een paar euro heb je er zo een gevonden op het internet. Leuke bijkomstigheid is dat je dan ook de fantastische THC druppels op de top ziet zitten! Wanneer er geen biologische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt voor de bestrijding van de beestjes en schimmels, is dit erg ongezond voor de roker en zorgt voor een hele scherpe smaak aan het eindproduct. 

Foto links: Toprot (Botrytis cinerea) zichtbaar na het openbreken van een top. Foto rechts: De net zichtbare bruine stipjes zijn dode spint (Tetranychus urticae).

Als dit geen van allen het geval is, lijkt de wiet geslaagd voor de test en kan je je jointje er mee vullen. Nu komt namelijk het moment van de waarheid! Hoe smaakt de wiet? Aan welke symptomen kun je herkennen wat er gebeurd is met je wiet voor het in jouw joint terecht is gekomen?

Heeft de wiet een hele scherpe smaak? Dan is deze niet goed nagespoeld tijdens het einde van de kweek of er zijn niet biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt. 

Heeft de wiet bijna geen smaak? Dan is deze meestal te vroeg geoogst en gedroogd, maar het kan ook oude wiet zijn die slecht bewaard is. Een andere optie kan zijn dat de wiet door een pollinator is gehaald. Dit is een apparaat die de THC en andere werkzame cannabinoïden van de toppen zeeft. De werkzame stoffen worden daarna verwerkt in de productie van hasj. De toppen die deze cannabinoïden dus niet meer bevatten geven minder tot geen smaak af. 

Heeft de wiet een hele vreemde smaak die niet te plaatsen valt? Dan is dit vaak het gevolg van vervuiling. Dit gebeurt vaak door suikers of een andere stof over de wiet te gooien waardoor deze zwaarder wordt. Tijdens het roken zal je ook een licht sissend geluid horen, al met al niet lekker en zeker niet gezond!

Heeft de wiet een overdreven zoete smaak, of smaakt hij praktisch identiek naar een snoepje? Dit komt vaak omdat er een zoetstof is toegevoegd die waarschijnlijk uit de vaporizer branche komt. Dankzij deze toevoeging kan de wiet enorm naar bijvoorbeeld aardbei smaken. Daarentegen zijn er wietsoorten die door kruising een zoetere smaak kunnen krijgen, hier is niks mis mee. Het verschil tussen een organische zoete smaak en een nabewerkte zoete smaak merk je direct. 

Nu dat je dit leest klinkt het misschien net alsof er enkel slechte wiet wordt verkocht, maar dit is zeker niet het geval. Praktisch alle coffeeshops verkopen kwaliteitsproducten. Mocht het toch een keer gebeuren dat je denkt, hé hier klopt iets niet, zijn de bovenstaande punten iets om op terug te vallen. Laat dit dan ook zeker weten in de Weeview app!

Happy Wee(d)viewing!

Na het lezen van deze blog ben je veranderd in een echte wietkenner. Je kunt onmogelijk voor de gek gehouden worden omdat je elk symptoom van slechte wiet herkent. Daarnaast kun je voor dat je een wietje uitzoekt bepalen wat het effect is dat de wiet op je gaat hebben. Tot slot kun je jouw vrienden en andere Weeview gebruikers imponeren met je kennis, maar ook behoeden voor slechte kwaliteit. 

Vergelijkbare berichten