Beste cannabisliefhebbers, het kan jullie onmogelijk ontgaan zijn, de opkomst van Cannabis als medicijn. Dit heeft in de landen waar cannabis gelegaliseerd is, uiteindelijk de doorslag gegeven voor legalisatie. Vaak werd het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden al getolereerd en is recreatief roken daar later aan toegevoegd. In Nederland lijken we wel de omgekeerde route te bewandelen. Zo is een jointje halen in de coffeeshop de normaalste zaak van de wereld, maar dat er ook daadwerkelijk mensen met ernstige pijn mee kunnen worden geholpen, lijkt de staat tot noch toe te ontkennen.
Op deze manier blijft, in de hoofden van een groot deel van de bevolking, de gedachte doorspelen, dat wiet je enkel sloom maakt. Terwijl er, naast het fijne gevoel van ontspanning dat het mooie plantje biedt, ook op medisch vlak enorm veel mogelijkheden zijn. Denk maar eens aan het aantal soorten CBD oliën die er op de markt zijn. Zelfs bij het Kruidvat zijn er tientallen verkrijgbaar. Hier zit dan wel geen THC in, maar het laat wel zien dat op cannabis gebaseerde producten hot zijn. Afgelopen week kwam er een onderzoek naar buiten dat aantoonde dat het gebruik van cannabis in vele gevallen een ontzettend fijne pijnstiller kan zijn .
Hoog tijd om dat eens nader uit te zoeken.
Allereerst gaan we eens kijken naar de reden hiervoor.
Hoe komt het dat cannabis steeds vaker in het nieuws komt als medicijn en pijnbestrijder, en wat zorgt er voor dat hier zo’n dringende vraag naar is?
In Nederland is het gebruik van pijnstillers zeer hoog. Uit een onderzoek is gebleken dat maar liefst een op de vijf volwassenen in Nederland last heeft van chronische pijn. Met slaapmiddelen en pijnstillers wordt geprobeerd deze te verlichten. Een groot probleem in bijna alle westerse landen. Er is als het ware een epidemie losgebarsten waarin het de normaalste zaak van de wereld is om pijnremmende middelen te gebruiken. Echter, er zit ook een nare keerzijde aan deze medaille, namelijk dat er jaarlijks zo’n 250.000 mensen sterven aan een overdosis of overmatig gebruik van deze opiaten. Daarnaast zijn ze makkelijk te verkrijgen en werken vaak verslavend.
In de Verenigde Staten is het probleem al zo groot, dat de kosten voor de behandeling hiervan al hoger liggen dan die van kanker en hartziekten gecombineerd! De kans is daarom groot dat we in Nederland ook die kant op gaan en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
“Echter, er zit ook een nare keerzijde aan deze medaille, namelijk dat er jaarlijks zo’n 250.000 mensen sterven aan een overdosis of overmatig gebruik van deze opiaten”
Vanwege deze schokkende feiten is het logisch dat men opzoek gaat naar een beter alternatief. Hoog tijd dat er eens nader wordt gekeken naar een medicijn dat nog altijd in de doofpot wordt gestopt. Er wordt al sinds jaar en dag gesproken over de medicinale werking van cannabis, maar niemand schijnt het te willen horen. Pas sinds de laatste jaren stellen regeringen het medicinale gebruik hiervan ter beschikking. In Nederland gebeurt dit slechts in heel enkele gevallen. Om de proef op de som te nemen of cannabis daadwerkelijk een goede pijnstiller is, heeft een universiteit in New Mexico, Amerika, een onderzoek gedaan. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke vakblad Complementary Therapies in Medicine Uit dit onderzoek kwam cannabis als prima alternatief naar voren.
De manier waarop dit onderzoek is uitgevoerd is ook vermeldenswaard.
Om de mening van consumenten te vragen is namelijk de Amerikaanse App ‘Releaf’ gebruikt! Met deze App konden gebruikers van medicinale cannabis monitoren, hoe zij zich voelden na het roken van cannabis en hoe dit van invloed was op de pijn die zij voelden. De mate van pijn kan worden aangeven met een score van 1 tot 10, waarin 10 dus extreme pijn is. De App gebruikers werd gevraagd hoe cannabis zich verhoudt tot andere pijnstillers. Ruim 20.000 gebruikers hebben deze vraag beantwoord.
De score die zij gaven aan de pijn die zij voelden na het gebruiken van cannabis, was 3 punten lager dan bij de gemiddelde pijnstiller. Dit laat dus zien dat cannabis een geweldig alternatief kan zijn voor pijnbestrijding. Daarnaast is het een stuk minder verslavend en dodelijk bij groot gebruik. Eigenlijk alleen maar positieve berichten dus.
Oftewel “cannabis 1 farmaceutische industrie 0”!
Stiekem wisten wij natuurlijk allang dat cannabis, buiten het roken voor recreatie, nog veel meer voordelen heeft. Maar het is altijd fijn als dit bevestigd wordt door onderzoeken. Daarnaast geeft het gebruik van een App om een onderzoek uit te voeren, veel inspiratie om de Weeview App multi-inzetbaar te maken. Naast het helpen van consumenten in hun zoektocht naar een goede coffeeshop, kan de App ook gebruikt worden om de mening van de cannabis consument op allerlei andere fronten te meten.
Wij roken er in ieder geval nog eentje!